Zincir Emir Nedir?

Zincir emir, finansal piyasalarda yatırımcıların birbirine bağlı birden fazla emir verdikleri işlem stratejisidir.

Zincir Emir Nedir?

Zincir Emir Nedir?


Zincir emir, geleneksel finans piyasalarında sıkça kullanılan bir emir türüdür. Bu emir tipi, bir emrin tetiklenip gerçekleşmesi durumunda, o emre bağlı olarak başka bir emrin de piyasaya iletilmesini sağlar. Özellikle hisse senedi piyasasında kullanılan zincir emir, bir ana emre bağlı olarak tanımlanan alım veya satım emirlerinin, ana emrin tamamının gerçekleşmesine bağlı olarak devreye girmesi prensibine dayanır. Ana emir tamamlanmadıkça, bağlı emirler devreye girmez.


İlginizi Çekebilir: Staking Nedir? Kripto Stake Etmek Ne Anlama Gelir?

Zincir Emir Örneği


Bitcoin fiyatının anlık olarak 30.750 USD seviyesinde olduğunu varsayalım. Fiyatın 30.000 USD’ye düşme ihtimaline karşı bir alış emri vermek istiyorsunuz, ancak emrin ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğiniz için alım işlemi tamamlandıktan sonra yeniden satış emri girmek zorunda kalabilirsiniz. Zincir emir kullanarak, alım emri yazıldığında, satış emrini de ana alış emrine bağlı olarak önceden girebilirsiniz.


Örneğin, Bitcoin fiyatı 15.000 USD seviyesine düşerse ve 1 BTC alım emriniz gerçekleşirse, bu alım emrine bağlı olarak 15.400 USD seviyesine bir satış emri girebilirsiniz. Böylece, alım işlemi gerçekleştikten hemen sonra satış emri otomatik olarak işleme alınır.


Zincir Emir İletimi Nasıl Gerçekleştirilir?


Zincir emir oluşturabilmek için öncelikle bir ana emir belirlenmelidir. Ana emir belirlendikten sonra emir giriş ekranında, bu emire bağlı başka bir emir eklenir. Zincir emrin devreye girmesi için ana emrin tamamının gerçekleşmesi şarttır. Ana emir kısmi olarak gerçekleşirse, zincir emir devreye girmez.


Birden fazla emir, ana emire bağlı olarak zincir şeklinde iletilebilir. Örneğin, Bitcoin fiyatı 10.000 USD’ye düştüğünde alım emri verebilir ve bu emrin gerçekleşmesi durumunda, fiyatın 10.400 USD’ye ulaşmasıyla satışı tetikleyebilir veya fiyatın 9.500 USD’ye düşmesi durumunda yeni bir alım emri yazabilirsiniz.


Zincir emirlerin piyasaya iletilebilmesi için her bir tetikleyici emrin gerçekleşmesi ve hesap bakiyenizin yeterli olması gerekir.


Zincir Emir Avantajları


-Zincir emirler, piyasadaki fırsatları önceden değerlendirip, işlem yapmaya müsait olmadığınız anlarda bile portföyünüzü yönetmenizi sağlar.


-Ana emir gerçekleştiğinde, bağlı emirler devreye gireceği için piyasa koşullarına hızlı uyum sağlayarak pozisyon yönetimi kolaylaşır.


-Aktif olmadığınız anlarda bile zincir emirler sayesinde avantajlı pozisyonlar elde edebilirsiniz.


Zincir Emir Dezavantajları


-Ana emrin tamamı gerçekleşmediğinde zincir emir mekanizması devreye girmez. Bu durumda, kısmi alım yapıldıktan sonra satış için manuel olarak yeni emir girmeniz gerekebilir.


Zincir emirlerde bekleyen emirlere düzeltme veya değiştirme işlemi yapılamaz. Ancak, emir iptal edilip yeniden girilebilir

İlginizi çekebilecek haberler